Voordelen en voorwaarden

Bron en volledig artikel: Luminus business blog.

De belangrijkste voordelen

1/ Zekerheid en onafhankelijkheid

De huidige zonnepanelen hebben een levensgarantie van 25 jaar, maar gaan in de meeste gevallen veel langer mee, tot wel 45 jaar. Al die jaren bent u zeker van een gegarandeerde hoeveelheid elektriciteit voor eigen verbruik tegen een vaste prijs. U bent dus volledig onafhankelijk van alle mogelijke prijsschommelingen op de energiemarkt en  de distributienettarieven.

2/ Gegarandeerde return on investment

  • U geniet een belastingsaftrek van 13,5% voor uw investering.
  • U hebt recht op groenestroomcertificaten voor de elektriciteit die u opwekt met uw zonnepanelen. Op hoeveel certificaten u recht hebt en hoeveel die waard zijn, hangt af van het gewest waar uw bedrijf gevestigd is.
  • Op momenten dat u meer energie produceert dan u verbruikt, verkoopt u die elektriciteit terug.

De terugverdientijd van uw investeringen is afhankelijk van uw installatie en vestigingsplaats, maar zonnepanelen hebben zichzelf gemiddeld na 6 tot 12 jaar volledig terugbetaald.  Vanaf dat moment produceert u gratis uw eigen elektriciteit.

3/ Groen imago

Internationaal onderzoek wijst  uit dat zowel consumenten als sollicitanten steeds meer belang hechten aan het duurzame imago van een bedrijf. Door zonnepanelen te installeren maakt u uw groene engagement zeer concreet zichtbaar.

De belangrijkste voorwaarden

1/ Voldoende plaats

Om als bedrijf in aanmerking te komen voor groenestroomcertificaten, moet het geïnstalleerd vermogen van uw PV-installatie groter zijn dan 10 KWp. Dat betekent dat u minstens over 350 m2 vrije dakruimte moet beschikken om zonnepanelen te plaatsen.

Ter illustratie: voor een middelgrote bedrijfsinstallatie van 250 KWp – goed voor een jaarlijkse stroomproductie van zo’n 230 MWh – hebt u afhankelijk van de dakconstructie 1600 m2 (hellend dak) tot 2600m2 (plat dak) beschikbare ruimte nodig.

2/ Juiste ligging

Hoeveel stroom uw zonnepanelen produceren is onder meer afhankelijk van de lichtinval. Idealiter is een hellend dak georiënteerd richting het zuiden, zuidoosten of zuidwesten.

Voor de installatie van zonnepanelen op een plat dak of op grond is dit van minder belang.

In alle gevallen moet u rekening houden met de slagschaduw van nabijgelegen gebouwen en de zonnepanelen zelf. De ideale inplanting van zonnepanelen is dan ook een bijzonder precies werk, dat u best altijd aan specialisten overlaat. 

3/ Bouwvergunning

Wanneer u zonnepanelen legt op uw dak, heeft u in principe geen bouwvergunning nodig.

U moet wel een bouwvergunning aanvragen wanneer u zonnepanelen op andere delen van uw terrein of van uw gebouwen wil plaatsen. Ook voor beschermde gebouwen zijn er bijzondere regels.

Voor alle zekerheid neemt u best altijd op voorhand contact op met de stedenbouwkundige dienst van uw stad of gemeente.

4/Stabiliteit

Uw dak moet uiteraard het extra gewicht van de zonnepanelen en alle bevestigingsmateriaal kunnen dragen.  Reken er op dat u dak minstens 15kg/m2 moet kunnen dragen. Een stabiliteitsstudie van het dak is overigens verplicht. Net zoals de keuring van uw elektriciteitsinstallatie door uw netbeheerder.